Ukoliko imate problema s instalacijom demo verzije (Windows 10)

Nakon preuzimanja demo verzije sustava DOMEK, korisnici Windows 10 operacijskog sustava mogli bi naići na probleme s instalacijom. Konkretno, moguće da Vam pokretanje instalacijskog programa neće biti dozvoljeno. (Direktni link za preuzimanje, 17.86MB instalacijski program.)

Uzrok tome je naš lagani neprofesionalizam – instalacijski program i moduli sustava DOMEK nisu digitalno potpisani niti za to koristimo neke komercijalne sigurnosne certifikate.  U situacijama kada za Vas odrađujemo instalaciju sustava, to ni nije bitno jer Vam ujedno garantiramo da je “to to”. Odnosno, kad mi odrađujemo instalaciju znate tko smo i što radimo. Znate da ste dobili aktualnu verziju sustava DOMEK i da se ne radi o nikakvoj sigurnosnoj prijetnji. (Cijeli koncept koji nam ovdje radi “smetnju” namijenjen je kontroli sadržaja koje preuzimate s Interneta. I to je dobra stvar.)

“Blokirano” pokretanje instalacijskog programa

No, kada instalaciju preuzimate s Interneta, kao što je ovdje slučaj, novije verzije Windowsa dodatno provjeravaju sigurnosni status preuzetih programa. One koji nisu digitalno potpisani i/ili nemaju valjani certifikat inicijalno blokiraju i onemogućuju pokretanje. Tako, u ovom primjeru, nakon što poželite pokrenuti naš instalacijski program, možda na ekranu dobijete obavijest kao na slici:
windows 10 instalacija problem

Rješenje – kako pokrenuti direktno iz preglednika

Obzirom da Vam neće biti dozvoljeno pokretanje bez dodatne intervencije, morate kliknuti na More info (zaokruženo na slici). Nakon toga prozor mijenja izgled i daje “detalje”. (U ovom primjeru Publisher nije definiran. Na nekim od naših instalacija (druga slika) vidljivo je da smo mi izdavači, ali i dalje se ne radi o certificiranom rješenju.) Za pokretanje instalacije kliknite na Run anyway!

Ukoliko instalacijski program preuzmete (npr. na Desktop, u mapu Preuzimanja ili Downloads), direktnim pokretanjem (ne iz web preglednika) poruka se ne bi trebala javiti… No, ako se i pojavi, na gore opisani način potrebno je doći do Run anyway gumbića i pokrenuti instalaciju.

Profesionalnija rješenja?

Naravno da za ovaj problem postoji i pravo, profesionalno rješenje. Obzirom da je to već neko vrijeme “must” za novije Windows OS-ove, unatoč trošku koji zahtijeva, tijekom ožujka 2017. provest ćemo certificiranje. Nakon toga, sve naše softverske proizvode i instalacije ćemo digitalno potpisati valjanim i prihvaćenim certifikatima i tako izbjeći ovakve neugodnosti.

(Ne želim sad ulaziti u priče o tome kako za neke druge OS-ove postoji mogućnost certificiranja bez naknade i dodatnih troškova…)