Prvo pokretanje sustava DOMEK

Nakon instalacije sustava, bilo da se radi o demo verziji ili komercijalnoj inačici sustava, preko dostupnih prečica (u programskoj grupi, na radnoj površini (Desktop) ili QuickLaunch izborniku; ovisno o postavkama instalacije) mogu se pokretati instalirani moduli sustava i čitati dostupni materijali – korisnička dokumentacija. Korisnicima uvijek preporučamo i praćenje novosti na ovim web stranicama, obzirom da se neke specifične situacije, koje korisnici prijave, pokušavaju opisati i razjasniti ovako, “javno”.

Poseban slučaj pokretanja modula sustava jest prvo pokretanje sustava! Čak i instalacijski program nudi prvo pokretanje modula Socijala…

Tekst i opis prvog pokretanja pretpostavlja ili korištenje demo verzije programa, ili uredno registriranu komercijalnu verziju sustava. Komercijalna licenca se pri prvom pokretanju mora registrirati i aktivirati slanjem generiranog ključa distributeru (nama)! Tek po aktivaciji komercijalne licence dolazi se do koraka u prvom pokretnju modula koji su opisani u nastavku!

Što je tako posebno u prvom pokretanju?

Nakon instalacije, razumljivo je da sustav ne sadrži nikakve informacije o korisnicima i evidencijama koje se sustavom vode. Radi se, dakle, o praznoj bazi podataka, početnom stanju sustava. (Baza nije u potpunosti prazna, sadrži neke osnovne inicijalne postavke i vrijednosti/šifrarnike.).

Obzirom da korisnici sustava mogu koristiti isključivo module za koje imaju ovlasti, jasno je da će kod prvog pokretanja tu postojati “problem”. Naime, obzirom da je baza prazna, nema ni definiranih korisnika u bazi, pa samim time ni ne postoji mogućnost ulaska u bilo koji modul!

Naravno, sustav DOMEK će to uredno detektirati i kod prvog pokretanja informirati Vas o tome da nemate definirane djelatnike u sustavu, te omogućiti/zatražiti unos podataka (korisničko ime i lozinka) za prvog djelatnika, ujedno administratora sustava!

nulto-nema-djelatnikaSučelje za unos podataka o prvom djelatniku, administratoru, je trivijalno – tri polja za unos – korisničko ime (vodite računa da ćete to korisničko ime koristiti kod ulaska u module sustava), te dvostruki unos lozinke, zbog provjere ispravnosti unosa.

nulti-unos-admin

Nakon unosa korisničkih informacija o administratoru, sustav Vas “propušta” i prikazuje početno sučelje – na primjeru u nastavku, glavni prozor modula Socijala, demo inačica – s praznom bazom (što se vidi po nulama u pregledu zahtjeva i korisnika).

nulto-ulaz-socijala