MedPlus 2023 – nova verzija, x86 i x64 verzije…

Konačno odrađena modernizacija (novije verzije razvojnog alata) modula MedPlus. U tijeku testiranja 32-bitne i 64-bitne verzije… Usput, dodane i neke novosti:

 • podrška za ispis logotipa na izvještajima
 • unos osnovnih podataka vezanih uz zdravstveno osiguranje korisnika
 • analiza provođenih postupaka na odjelu pojačane njege
 • evidencija potrošnje sanitetskog materijala (zasad ručni unosi, u budućnosti možda povezivanje sa evidencijom previjanja, postupaka njege…)
 • novi obrazac s podacima o zdravstvenoj zaštiti korisnika
 • analiza aktivnosti korisnika preuzeta iz modula Socijala

U planu je još nekoliko “sitnica” prije nego se nova verzija ponudi kao nadogradnja svim postojećim korisnicima.

ručni unos potrošnje sanitetskog materijala

Sučelje – unos potrošnje sanitetskog materijala

 

obrazac zdravstvena zaštita korisnika, s logotipima u zaglavlju

Primjer obrasca s podacima o zdravstvenoj zaštiti

Konačno, obnovljena dokumentacija – DOMEK Socijala

Upravo objavljena nova verzija uputa za korištenje modula DOMEK Socijala. Osvježeno i dopunjeno svim (bar se nadam, ili bar većinom) novostima. Upute opisuju mogućnosti korištenja vezano uz uslugu smještaja i uslugu pomoći u kući. Kao i u starijim dokumentima, opisana i pomoćna evidencija volontera. Usluga poludnevnog i cjelodnevnog boravka, iako gotovo identično funkcionira (uz neznatno promijenjeno nazivlje), nije posebno opisivana i za to ću pokušati pripremiti odvojeni dokument. Obzirom da su neki planovi integrirati i mogućnost vođenja evidencije za uslugu individualno stanovanja, moguće da će to sve biti obuhvaćeno nekim budućim dokumentom.

Zadnjih dana je odrađeno i blago ušminkavanje modula, pa su, među ostalim, dodane mogućnosti ispisa jednog ili dva logotipa ustanove u zaglavlju većeg dijela izvještaja… Funkcionalno nebitno, no može izgledati dopadljivo ako prosljeđujete dokumentaciju…

Uglavnom, nova dokumentacija dostupna u izborniku na vrhu, preko stranice za dokumentaciju, ili direktno kao PDF ili ePUB. Čak i online u obliku najobičnijeg (ružnog, izbjegavati ako nije nužno) HTML zapisa.

Najava verzije 2023 i ponude za domove

Najava DOMEK 2023

Ovih dana se intenzivno radi na završnim godišnjim modifikacijama sustava DOMEK. Moduli Radionica i Socijala su “gotovo da spremni” i isporuka verzije 2023. i nadogradnje će krenuti prije sredine prosinca. Ima dosta novosti, modifikacija u korisničkom sučelju (najznačajnija je podrša za veće ekrane, mogućnost prilagodbe fontova u tablicama te istovremeni prikaz i rad i na zahtjevima i na upisnicima korisnika, za sve usluge – smještaj, boravak, pomoć u kući), a i tehnoloških promjena – ovo je prvo izdanje sustava DOMEK koje će biti dostupno i kao 64-bit Windows aplikacija (dosad samo 32 bit). Po pitanju evidencija i dodatnih pomoćnih funkcionalnosti, zasad su uključene neke nove analitičke funkcije i mogućnost izvoza ispisa i izvoza u Excel nekih podataka s kojima to dosad nije bilo moguće. Evidencije (upisnik korisnika) su usklađene s najnovijim Pravilnikom, a radi se i na implementaciji analitike/prebrojavanja svih podataka za aktualni obrazac DZI.

Ponude za domove

Nadalje, prošli tjedan je na e-mail 30-tak većih domova za starije i nemoćne i odrasle osobe poslana generička ponuda koja bi trebala olakšati planiranje zainteresiranim kupcima – ukoliko su Vam ostala neka sredstva u 2022. ili radite financijski plan za 2023. razmotrite našu ponudu!

Bitno, upravo je (moja greška, nisam ni detektirao da je dostupna bila samo starija verzija) objavljena i nova besplatna demo verzija sustava (moduli Socijala i MedPlus, a u paketu su i upute/dokumentacija i modul za udaljenu podršku, baziran na komercijalnom TeamViewer QuickSupport-u).

Što slijedi?

Vrlo skoro, čim se isporuče moduli Socijala i Radionica postojećim kupcima koji su iskazali interes za aktualizaciju i nadogradnju, kreće se sa daljnjim razvojem modula MedPlus. Paralelno s time plan je obnoviti upute i dokumentaciju sustava te konačno na jednom mjestu objediniti sve nove funkcionalnosti razvijane i uključene u sustav u zadnjih par godina (zastalo se s dokumentiranjem taman s početkom Cov-19 krize). Svi dokumenti će biti objavljeni na službenom webu!

Evidencija i zakonska regulativa

Formalno, “do prije par dana”, ustanove koje nude socijalne usluge za starije i teško bolesne odrasle osobe, obavezne su voditi propisane evidencije – evidencije vezane uz smještaj i boravak korisnika, dio evidencija vezan uz pojačanu njegu, te evidencije vezane uz uslugu pomoći u kući definirane su u Pravilniku iz 2015. – u Narodnim novinama, NN 100/2015 objavljen je Pravilnik o vođenju evidencije i dokumentacije pružatelja socijalnih usluga, te načinu i rokovima za dostavu izvješća. Obveze vezane uz usluge za starije i teško bolesne su definirane u člancima od 61 do 76. Nadalje, izmjenama pravilnika objavljenim u Narodnim novinama NN 51/2021 došlo je do malih izmjena. Izmjene definira Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o vođenju evidencije i dokumentacije pružatelja socijalnih usluga, te načinu i rokovima za dostavu izvješća.

Interni pročišćen tekst

Obzirom da nisam našao pročišćeni tekst, za internu upotrebu i za informiranje potencijalnih korisnika sustava DOMEK, napravio sam kratki izvadak i formirao “novu verziju” članaka 61 do 76. Tekst je dostupan kao PDF dokument ovdje. Postavit ću i čistu tekstualnu verziju da Google lakše pokupi i privuče potencijalne kupce sustava. Aktualna inačica podržava u potpunosti sve tražene evidencije, osim par sitnica (županija u kojoj se nudi usluga i zanimanje članova obitelji 😉 – trenutno se radi na velikim (u pozadini) izmjenama u sustavu! Ovim putem mogu skromno najaviti novu inačicu sustava, DOMEK 2023 – koja će, što je novost, izaći i kao 32 bitna (x86 Win32) i kao 64 bitna (x64 Win64) aplikacija, a podržat će i tih nekoliko sitnica koje u ovom trenu nisu podržane. Očekivani rok za objavu nove verzije je najkasnije prosinac 2022. Modul Radionica je već gotov i spreman, trenutno se radi na modulu Socijala.

Modul MedPlus, za vođenje sestrinske dokumentacije i propisanih evidencija na odjelu pojačane njege će također biti obnovljen. Postoje još neki planovi, novi modul, Recepcija, koji će u obliku web-aplikacije u intranet mreži omogućiti evidenciju kontakata i posjeta korisnicima ustanove.

Novi demo (veljača 2018.)

Upravo je postavljena nova demonstracijska instalacija sustava DOMEK (uključuje najnovije verzije modula Socijala i MedPlus, dokumentaciju i pomoćni modul za udaljenu podršku). Možete preuzeti ovdje, uz to pročitajte prateći tekst i sugestije kako se ponašati u slučaju određenih poteškoća s instalacijom.

Napomena: ukoliko posjedujete prethodnu verziju (2017), prije instalacije nove preporuča se ukloniti postojeću, stariju, instalaciju. (Istek valjanosti je bio 15.1.2018.)

Evidencija statusa sufinanciranja korisnika

Pomoćna evidencija – status sufinanciranja korisnika

U DOMEK Socijala dodana je mogućnost praćenja statusa sufinanciranja korisnika. Osim inicijalnog postavljanja statusa (status sufinanciranja u trenutku useljenja u ustanovu), sustav podržava i evidenciju promjena tog statusa (iako to možda u praksi nije toliko često, moguće je pratiti promjene statusa na dnevnoj razini).

Definiranje statusa

Status se definira korištenjem prečice CTRL+B ili izborom stavke “Sufinanciranje korisnika” iz padajućeg izbornika (slika) u popisu korisnika.

DOMEK Socijala - evidencija statusa sufinanciranja - pokretanje

Uvijek se otvara prozor kao na slici desno!Definiranje statusa sufinanciranja za korisnika - DOMEK Socijala

U gornjem dijelu prozora moguće je unijeti ili modificirati početni status korisnika (status na datum useljenja). (U popisu se odabere status – nedefinirano, sa sufinanciranjem ili bez sufinanciranja, te promjena potvrdi gumbom Pohrani u gornjem desnom uglu prozora.).

U donjem dijelu omogućen je unos i promjena statusa – unosi se datum, status (od tog datuma nadalje, tj. do sljedeće promjene) i dodatni proizvoljni unos kao “opis”. Gumbom Dodaj podaci se snimaju u bazu i pojavljuju u tablici u središnjem dijelu prozora.

Podatke u evidenciji (vidljivi u popisu u središnjem dijelu prozora) moguće je mijenjati ili brisati – dovoljno je desnom tipkom miša otvoriti padajući izbornik (slika).

Promjena i brisanje statusa u evidenciji

U slučaju potrebe za promjenom podataka, bira se stavka Promijeni – u donjem dijelu prozora popune se podaci iz popisa, moguće ih je mijenjati i gumbom Promijeni pohraniti promjenu u sustav!

Stavkom Obriši, ili prečicom CTRL+DEL označeni unos je moguće izbrisati iz evidencije.

 

Analiza statusa korisnika

U glavnom izborniku biramo stavku Statistika – Analiza – sufinanciranje.

Otvara se prozor u kojem je moguće obaviti analizu za razdoblje po volji – definira se početni i završni datum. Sustav analizira podatke i daje rezultat u obliku tablice – za svaki datum dobije se broj korisnika koji su sa sufinanciranjem i bez sufinanciranja. Rezultati se prikazuju odvojeno za stambeni smještaj, stacionarni smještaj i boravak.

U gornjem dijelu prozora je moguće, osim definiranja početnog i završnog datuma, odabrati mogućnost dodatne razrade prema spolu korisnika (uključivanje ili isključivanje kvačice uz Bez analize po spolu korisnika), odrediti kako će se u analizi prikazivati statusi za korisnike kojima statusi nisu uneseni (da li se vode kao sufinancirani, nesufinancirani ili “ostali” – tablični prikaz sadrži i ukupni broj korisnika prema vrsti smještaja na datum, pa je u slučaju nedefiniranih ili neunesenih statusa moguće da postoje “nejasnoće”).

BITNO – obzirom da sustav omogućava evidentiranje promjene smještaja korisnika (promjena sobe i vrste smještaja), kao i mogućnost promjene statusa sufinanciranja, ovaj analitički modul vodi računa o tome – npr. ispravno će obračunati broj korisnika po vrstama smještaja, vodeći računa o svim promjenama smještaja u evidenciji!

U slučaju da je prilikom analize aktivna funkcija analize i po spolu korisnika, u lijevom dijelu tablice pojavit će se (kao na prethodnoj slici) simbol + – dvoklikom miša na redak moguće je otvoriti detalje i dobiti dodatnu podjelu prema spolu korisnika:

Ispis rezultata analize

Gumbom Ispiši u gornjem dijelu prozora generiranu tablicu je moguće ispisati na pisač. Prije ispisa prikazuje se izgled izvješća na ekranu – ovisno o uključenoj ili isključenoj analizi po spolu, izvješće izgleda kako je prikazano u nastavku:

DOMEK Socijala - izvještaj - status sufinanciranja

Nova demo verzija

Upravo je postavljena nova demo verzija sustava DOMEK, koja uključuje oba ključna modula – Socijala i MedPlus.

Uključuje:

 • modul Socijala (socijalna služba, evidencija socijalnog rada)
  • uključuje sve “podmodule” – smještaj, boravak, pomoć u kući, evidencija volontera… (cijena varira ovisno o podmodulima)
 • modul MedPlus (pojačana njega, sestrinska dokumentacija)
 • dokumentacija – korisničke upute za oba modula (PDF dokumenti s indeksom)
 • pomoćni modul za udaljenu podršku (remote supportTeamViewer – ako zapnete, javite pa pogledamo…)

demo sustava domek

U slučaju problema ili nemogućnosti instalacije (postupak je detaljno opisan ovdje) javite nam da vidimo kako Vam možemo pomoći (kontakt).

Lista čekanja i analiza

Lista čekanja prema evidenciji zahtjeva

Na zahtjev jedne od ustanova koja već dulje vrijeme koristi naš sustav, modul za zaprimanje i pregled zahtjeva za smještaj u ustanovi je nadograđen dodatnim mogućnostima filtriranja popisa, čime se proširila mogućnost analize zaprimljenih i riješenih zahtjeva. Pregled zahtjeva za smještaj je moguć isključivo iz modula Socijala.

Uz to, pregled liste čekanja je također moguće dodatno filtrirati.

Dodane funkcionalnosti:

 • filtriranje popisa i liste čekanja prema spolu
 • filtriranje prema prioritetu za smještaj (“bez odgode” postavka uz zaprimljeni zahtjev)
 • sitnije modifikacije i prilagodbe ispisa popisa i liste čekanja

Dodatne mogućnosti vezane uz liste čekanja i analizu korisnika na čekanju integrirane su tijekom 2018. godine – detalji, a za 2019. je u planu dodatna mogućnost dodjele bodova na zaprimane zahtjeve.

Novosti – modifikacije, razvoj

Na zahtjev kupaca, ovih dana su izvedene neke modifikacije i nadogradnje sustava DOMEK.

1. Modul DOMEK MedPlus (pojačana njega, sestrinska dokumentacija)

Dodana nova verzija obrasca za određivanje funkcionalnog statusa korisnika pomoću Barthelova indeksa – sad su podržana dva tipa obrazaca (unos, pregled, ispis obrazaca), pa, ovisno o varijantu koju ste dosad koristili u ustanovi birate jednu od ponuđenih (teoretski, moguće je i “miješanje” tj. korištenje oba tipa obrasca, ali to može dovesti do zbunjujujućih situacija i neujednačene evidencije)

Realiziran i obrazac za određivanje/procjenjivanje rizika od pada, prema Morseovoj skali.

2. Modul DOMEK Socijala – Pomoć u kući

Modificiran popis usluga koje se nude, usklađeno (četiri grupe) s najnovijim “Pravilnikom o vođenju evidencije i dokumentacije pružatelja usluga socijalne skrbi…” iz rujna 2015. (NN 100/2015). Uz to, osim osnovne podjele po grupama, i dalje postoji finija podjela po različitim tipovima usluga (kao i dosad, ali uz malo drugačije grupiranje i nekoliko “novih” usluga).

Isti podaci iskoristit će se u analizi rada s korisnicima usluga, odnosno za određivanje parametara koji su nužni za popunjavanje DSN obrasca…

Dodatno, radimo na manjim modifikacijama ispisa osobnog lista korisnika usluga pomoći u kući, sukladno već spomenutom Pravilniku.

Novi demo – Socijala + Pomoć u kući + MedPlus (sestrinska dokumentacija)

Malo prije postavljen novi demo sustava DOMEK, aktivan do 15.06.2016.

Dakle, svim potencijalnim kupcima i zainteresiranima, sugeriram da uživo isprobaju demo!

Osim toga, preporuka je kontaktirati naše postojeće korisnike i saznati konkretne informacije o radu sustava u praksi…

Ne manje važno, dostupne su i detaljne upute za sve funkcionalne module – proučite (prije korištenja, ili tijekom korištenja, ukoliko se pojave neke nejasnoće). Iz iskustva, većina korisnika krene s korištenjem bez ozbiljnijeg proučavanja dokumentacija – to jasno govori o jednostavnosti korisničkog sučelja i principima rada…

Korisničke upute za pomoć u kući

Pomalo neočekivano, na brzinu, odrađena beta verzija korisničkih uputa (u PDF formatu, cca. 1.4MB) za novi modul, Socijala – Pomoć u kući. Detalji su dostupni na stranici s dokumentacijom ili direktno preko gumbića u nastavku…

Pomoć u kući – upute za korištenje (PDF, 1.4MB)

Očekuje se daljnji razvoj i dodavanje novih funkcija (npr. kvalitetniji pregled ugovora i realizacija usluga, filtriranje po datumima tih evidencija i slično). Nadalje, plan je informacije koje su sada konačno dostupne u sustavu iskoristiti za što detaljnije automatsko popunjavanje važećih statističkih obrazaca… Jedan od preduvjeta jest i implementacija mogućnosti proizvoljnog definiranja kapaciteta ustanove prema različitim tipovima usluga (zasad je sve riješeno za smještaj i boravak, no za pomoć u kući je nužno definirati kapacitete u smislu maksimalnog broja pojedinih usluga koje ustanova može odraditi u godini ili nekom drugom razdoblju).

Usluga pomoći u kući

Tijekom svibnja 2015. razvijen je i u produkcijsku fazu pušten modificiran modul Socijala u kojeg je integrirana podrška za posebnu evidenciju usluga pomoći u kući. Modul je nadograđen tako da će se u ustanovama u kojima isti socijalni radnik brine i o smještaju i o boravku i o pomoći u kući sve biti dostupno iz DOMEK Socijala modula, dok se u ustanovima u kojima je za usluge pomoći u kući zadužen drugi socijalni radnik ili zaposlenik, može koristiti DOMEK Socijala – Pomoć u kući modul – maksimalno reducirano sučelje (s vremenom će se vrlo vjerojatno popunjavati novim mogućnostima, no, zasada – rudimentarno, kao na slici) i funkcionalnosti vezane uz vođenje evidencije usluga pomoći u kući…

glavni-prozor-pomoc

Zasad implementirane funkcionalnosti su:

 • evidencija zahtjeva za usluge pomoći u kući
 • pregled i pretraživanje zahtjeva
 • ispis obrasca s popisom zahtjeva za usluge pomoći u kući
 • obrada zahtjeva i prebacivanje u upisnik korisnika
 • pretraživanje i filtriranje evidencije korisnika usluge
 • ispis obrasca upisnika
 • proizvoljno definiranje (neograničen broj) Ugovora i Rješenja uz svakog korisnika
 • evidencije realiziranih usluga uz korisnika
 • ispis osobnog kartona korisnika sa ili bez detalja o Ugovorima i Rješenjima
 • ispis evidencije realiziranih usluga uz korisnika
 • nadograđeno: osoblje koje obavlja usluge + veza s realiziranim uslugama

U kratkom roku na ovim ćemo stranicama postaviti detaljne online upute za korištenje tih funkcionalnosti koje će i novim potencijalnim kupcima ukazati na novosti, a ujedno služiti kao korisnička dokumentacija postojećim korisnicima (naravno, nakon toga ćemo pripremiti i službeni PDF dokument s korisničkim uputama, kao što to uvijek radimo – dokumentacija je dostupna ovdje).

Funkcije u planu:

 • analiza i izvještaji vezani uz realizaciju usluga na razini ustanove, po razdobljima…
 • integracija novih informacija s statističkim obrascima, export u XLS
 • integracija novih informacija u obrazac o strategiji ustanove

Preklapanje funkcionalnosti Socijala i MedPlus

Na zahtjev naših korisnika već smo realizirali dio prijedloga oko “preklapanja” funkcionalnosti koje nude moduli Socijala, Radionica i MedPlus. Naime, korisnici u “našim” ustanovama uočili su (socijalni radnici kod medicinskih sestara i obrnuto) neke korisne stvari u modulima koji nisu direktno namijenjeni njima, te predložili da se neke funkcije malo izmiješaju…

Konkretno:

 • omogućeno je vođenje neovisne evidencije bilježaka o korisnicima usluga (datum + proizvoljni unos + informacija o djelatniku koji je unio informaciju) i u modulu MedPlus (dosad samo Socijala)
 • u modul MedPlus, kao i u modul Radionica, dodane su nove mogućnosti vođenja dnevnika rada (tipovi unosa vezani uz Strategiju, kao i potpuno novi dio priče oko obrazaca dnevnih izvještaja)
 • u modul Radionica reimplementirana je mogućnost unosa dijela podataka (radne aktivnosti koje unosi radni terapeut) u individualni plan korisnika
 • u modul Socijala (još nije dovršeno, bit će do kraja tjedna) integrira se standardna mogućnost modula MedPlus koja se odnosi na popunjavanje kategorizacijskog postupnika (prema Preporukama Zavoda Štampar) – djelatnici socijalne službe su zatražili tu mogućnost, obzirom da će oni popunjavati postupnik za pokretne korisnike, smještene u standardnom smještaju, ne na odjelu pojačane njege; ova funkcionalnost na prvi pogled djeluje trivijalno, no utječe i na koncept modula Socijala, pa će se osim korisničkog imena i lozinke morati ugraditi mogućnost unosa informacija o osoblju koje odrađuje kategorizaciju (zbog nekih pretpostavki i kompatibilnosti sa starijim modulom Medicina, kompletni sustav DOMEK radi na tom konceptu – korisnici aplikacija/modula definiraju korisničko ime i lozinku te se prati njihov rad, no neovisno postoji i evidencija osoblja (dosad samo na medicinskom dijelu, odsad i ostalih) koje se može vezati uz određene evidencije, iako mnogi od njih ne koriste sustav niti imaju mogućnost ulaska u module…)

Čim se ova zadnja, malo opširnija, stavka realizira, objavit ćemo detalje i prikaz sučelja i novih mogućnosti… Isto tako, na webu će se dopuniti sadržaji vezani uz pomoćni modul Radionica, obzirom da će ovim novostima i taj modul funkcionalno narasti.

Nakon ovih implementacija, planirani tijek razvoja:

 • evidencija volontera i prateći obrasci
 • razrada evidencije korisnika usluge pomoći u kući i niz pratećih evidencije
 • analiza broja korisnika kroz vrijeme, grafički i tablični prikaz
 • novi DSN obrazac

I dalje apeliramo na postojeće kupce da svojim sugestijama i zahtjevima pomognu da sustav i dalje raste u smislu funkcionalnosti i postane (mada vjerujem da već jest) najpotpunije softversko rješenje za evidenciju korisnika u domovima za starije i nemoćne i drugim ustanovama socijalne skrbi.

Obrazac – pregled dnevnog rada socijalnog radnika ili djelatnika

Već smo spomenuli u tekstu o novim zahtjevima naših kupaca da se “pojavio” obrazac koji jednostavno prikazuje rad socijalnog radnika (u pravilu) ili drugih djelatnika ustanove na određeni datum. Radi se o obrascu koji na istom mjestu objedinjuje nekoliko evidencijskih stavki od kojih neke donedavno ni nismo imali prisutne unutar sustava, konkretno unutar modula Socijala.

Više →

Dnevnik rada i praćenje provedbe Strategije

Neki od naših kupaca skrenuli su nam pozornost na dokument “Podaci za praćenje provedbe Strategije socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje 2014.-2016. godine” koji su dužni popuniti podacima i dostaviti nadležnim tijelima…

Obzirom da se radi o informacijama koje su već dijelom sadržane u evidencijama modula Socijala, odlučeno je da se napravi analiza obrasca i u dogledno vrijeme implementira popunjavanje takvog obrasca dostupnim podacima. Više →

Dnevnik rada djelatnika + dnevnik socijalnog rada

Do 2014., dnevnik rada svodio se na unos datuma i vremena (po potrebi), kratkog opisa i detalja o stavki, te povezivanje stavke sa korisnikom ustanove, ukoliko je stavka uopće bila tog tipa tj. vezana u korisnika Doma. Dnevnik rada osmišljen je tako da ga mogu voditi svi djelatnici odnosno osoblje ovlašteno za rad sa modulima u sustavu DOMEK (kao socijalni radnici i terapeuti u modulima Socijala i Radionica, tako i medicinsko osoblje, sestre i njegovateljice u modulima Medicina i MedPlus) – administratori u sustavu (u pravilu socijalni radnici) mogu lako pregledati podatke iz dnevnika rada svih djelatnika, dok ostali vide samo svoje zabilješke i stavke dnevnika rada! Više →

Stupanj usluge – korisni dodatak za postojeće korisnike

Kako je za svakog korisnika usluge smještaja prema aktualnim Pravilnicima (NN 40/14) nužno definirati stupanj usluge (I, II, III ili IV), mogućnost definiranja stupnja usluge je već neko vrijeme standardna mogućnost u modulu Socijala. Osim definiranja omogućeno je i praćenje promjena, obzirom da se stupanj usluge može mijenjati, ovisno o promjenama statusa i psihofizičkog stanja korisnika…

Za ustanove koje već dugo koriste sustav DOMEK, a u evidenciji imaju velik broj korisnika (aktualni + arhiva), jasno da definiranje stupnja usluge za svakog pojedinačnog korisnika može biti dodatno opterećenje za socijalnog radnika – nije to neki veliki problem, ali zašto ne omogućiti i prečicu 🙂

Naime, od prvih verzija sustava DOMEK, uz podatke korisnika definira se i parametar Mobilitet – pokretan, polupokretan ili nepokretan korisnik, korisnik u kolicima… Temeljem te informacije može se zapravo napraviti (ne doduše super precizno, ali za početak dovoljan podatak) klasifikacija i definiranje stupnja usluge. No, kako bi posao mogli odraditi precizno (problem je samo IV. stupanj usluga koji uključuje korisnike sa Alzheimerom i drugim oblicima demencije), dodatno je omogućeno definiranje informacije o korisniku koja naznačuje da li možda postoji Alzheimer ili druga demencija – obzirom da je u većini ustanova broj korisnika s tim statusom ipak u manjini, definiranje tog podatka za manji broj korisnika nije nešto što će posebno opteretiti socijalnog radnika.

Nakon definiranja tog statusa, nije problem provesti inicijalno definiranje stupnja usluge za sve korisnike u par sekundi. Sučelje za provođenje tog postupka aktivira se stavkom Stupanj usluge prema dostupnim podacima u padajućem izborniku u popisu korisnika (postupak se ne mora nužno provoditi nad svim korisnicima, već samo onim koji su vidljivi u popisu – npr. socijalni radnik to može odrađivati kad mu odgovara i prema uvjetima koje želi – filtrira određene korisnike, ili bira korisnike kojima stupanj usluge još nije definiran i slično…).

Po pokretanju te funkcije otvara se prozor kao na slici – sadrži popis korisnika i osnovne informacije, uključujući i aktualno (ako postoji) definirane statuse vezane uz stupanj usluge:

socijala-definiranje-stupnjeva-usluge-autoamtski

U donjem dijelu prozora omogućeno je provođenje postupka evidentiranja stupnja usluge jednim klikom miša (stupanj usluge kojeg program određuje temeljem mobilitete i statusa demencije prikazan je u stupcu “Stupanj?”) – dovoljno je odabrati princip po kojem se definira datum važećeg stupnja – da li je to današnji datum, proizvoljni datum ili datum smještaja…

Naravno, ugrađena inteligencija samog “algoritma” definiranja stupnja usluge automatski će odraditi i prilagodbe datuma – ukoliko je osoba na datum koji socijalni radnik želi postaviti kao datum definiranja statusa već iselila iz doma, kao datum definiranja statusa se postavlja datum smještaja… Slično i za novouseljene korisnike – ukoliko je datum za definiranje statusa prethodio datumu smještaja, opet će se kao datum definiranja statusa uzeti datum smještaja!

Kako bi se socijalnim radnicima omogućila i brza manipulacija, na opisani način, definiranim podacima, osigurana je mogućnost da se kompletni postupci automatskog definiranja “pobrišu” – u dijelu prozora “Pregled automatskih unosa” vidljivi su svi unosi (datum i vrijeme, te broj korisnika na koje se unos odnosio), te se padajućim izbornikom (desna tipka miša) svaki pojedini može poništiti odnosno obrisati iz evidencije… Sve u svemu, pomoć socijalnim radnicima – brzo definiranje stupnja usluge, ali i mogućnost brzog poništenja unosa…

socijala-brisanje-automatskih-stupnjeva-usluge

Mogućnost brze neutralizacija – brisanja automatskih definicija stupnjeva usluge

Ideju za realizaciju ovakve pomoće funkcije dobili smo nakon razgovora sa socijalnom radnicom u domu u Buzetu – testiranje u praksi ćemo provesti ovaj tjedan, pa ako zatreba možemo odraditi i dodatne prilagodbe…

 

Korisne male sitnice – upravo realizirano

Na zahtjev naših korisnika u Buzetu, dodano nekoliko korisnih sitnica u modulu Socijala. Osim toga, radimo na dosta novih funkcionalnosti, ali o tome kada bude vrijeme, odnosno, kada realizacija bude pri kraju i kad ćemo se imati čime pohvaliti…

Dodan filter korisnika koji omogućava lak pregled “domaćih” i vanjskih korisnika – filter funkcionira prema mjestu, općini ili županiji rođenja odnosno stanovanja – jednostavno se definira uvjet i unese tražena vrijednost (npr. Buzet kao mjesto)… Program u trenutku obnavlja popis korisnika i daje rezultat…

Jednostavno sučelje - definiranje uvjeta pregleda i tipa filtera

Jednostavno sučelje – definiranje uvjeta pregleda i tipa filtera

Uz standardno korištenje filtra, popis će sadržavati sve korisnike koji zadovoljavaju traženi uvjet… Ako pak se primijeni “antifilter” (negacijski filter) ispisuje se svi korisnici koji ne zadovoljavaju uvjet.

Bitno je napomenuti da je filter dodatak na postojeći pretraživač i filtere – dakle, ako se sve to kombinira može se dobiti još finiji pregled…

Nadalje, dodano par informacija vezanih uz korisnike koje dosad nisu postojale:

 • bez odgode” uz podnošenje zahtjeva za smještaj
 • glavni razlog smještaja” uz zahtjev i useljene korisnike – za preciznije popunjavanje DSN obrasca (postoji, kao i dosad, i opisno polje za unos razloga smještaja, ali sada je provedena i standardizacija u skladu s obrascem koje Ministarstvo traži)
 • Alzheimer – demencija” i “ostale demencije” kao dva DA/NE polja uz korisnika – unos tih parametara (primarno namijenjeno ustanovama koje već dulje koriste naš sustav pa imaju podatke o pokretnosti korisnika u evidenciji) omogućava inicijalno definiranje/popunjavanje stupnja usluge (I, II, III, IV) automatizmom (kombinira se podatke o demenciji (svrstavanje u IV. stupanj usluge) sa podacima o pokretnosti)

U popis korisnika dodan i filter vezan za glavni razlog smještaja… Tako da je zapravo sučelje pregleda popisa sad malo bogatije za dodatnu traku s dva nova filtera.

socijala-filteri-popis-all

Pregled svih filtera uz popis korisnika

Kao što sam prije napisao, nastavljamo s intenzivnim radom – želje naših korisnika iz Osijeka i Buzeta su pokrenule lagani brainstorming, pa se razvilo još par ideja… Dosta posla, moglo bi i potrajati, no idemo korak-po-korak… Informacije slijede na ovom webu.